10 Mart 2012 Cumartesi

"TÜRKİYE'NİN EN ZENGİN 100 AİLESİ"


17 ŞUBAT 2006_www.ufukcizgisi.org - HABERSHOW - milliyet.com.tr - EKONOMIST
En zenginlerin servetlerinin boyutunu kesin rakamlarla bilmek elbette mümkün değil. Fakat yine de birçoğunun halka açık olan şirketlerindeki paylarının izini sürerek, geçen yıldan bu yıla servetlerindeki değişimin boyutunu söylemek mümkün. Sadece borsadaki servetleri yeter. Örneğin Koç Ailesi. Türkiye’nin en zenginleri sıralamasının tepesinde yer alan ailenin sadece 15 borsa şirketindeki paylarından yola çıkarak hesapladığımız varlıkları 14.6 milyar doları buluyor. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 30’luk bir artışı ifade ediyor. Ailenin borsa şirketlerindeki kendi hisselerinin değeri 12 milyon dolar civarındaydı.

Yine Sabancı Ailesi’nde de benzer bir servet artışını görmek mümkün. Ailenin borsada halka açık 9 şirketi var ve bu şirketlerin değeri geçen yıldan bu yana yüzde 30’luk bir artışla yaklaşık 14.7 milyar doları bulmuş bulunuyor.

Sıralamanın en tepesinde bulunan diğer ailelerin de İMKB’de (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) halka açık şirketleri var. Doğan Ailesi’nin halka açık beş şirketteki payı 5 milyar doları bulurken, Şahenk Ailesi’nin iki şirketteki servetinin bu yıl 2.1 milyar dolara çıktığı, Şarık Tara’nın ise sadece Enka İnşaat’la borsada 3 milyar dolarlık bir değere sahip olduğu görülüyor. Ahmet Nazif Zorlu Denizbank’ı satarak servetini önemli ölçüde artırırken, borsadaki şirketlerindeki payı da 2.8 milyar doları gösteriyor.
 Eczacıbaşı Ailesi’nin sadece borsadaki serveti 500 milyon dolara çıkarken, bu yıl halka açılan Selçuk Ecza Deposu’nun piyasa değerinin 663 milyon doları bulması Ahmet Keleşoğlu’nu en zenginler listesinde üst sıralara taşıdı. En zenginler sıralamasının üst basamaklarına tırmanan bir başka aile ise Yazıcı Ailesi oldu. Borsadaki altı şirketteki payları 1.8 milyar doları bulan ailenin diğer varlıkları ile birlikte 3 milyar dolarlık servet sınırına doğru koştuğu görülüyor. Halka açık şirketleriyle bilinen Garih ile Alaton aileleri, Ciner Ailesi, Dinçkök Ailesi ve diğerleri de servetlerini önemli ölçüde artırmış görünüyor.

Bu yıl listeye yeni giren ve zirveyi zorlayan bazı ailelere de dikkat çekmekte fayda var. Özellikle yükselen yeni gayrimenkul akımının bunda önemli etkisi var. Örneğin Kanyon yatırımı Eczacıbaşı Ailesi’ni bir basamak yukarıya taşıdı. Son yılların kamu ihalelerinde öne çıkan grubu Albayraklar ile Unakıtan aileleri En Zengin 100 listesinin yeni konukları. Yazıcı ve Özilhan ailelerinin Coca Cola’nın halka arzıyla servetlerini önemli ölçüde artırdıkları söylenebilir. Kadir Has Akbank hisselerini satarak servetini önemli ölçüde artırdı. Bu yılın en popüler konusu olan fındığın listeye yolladığı bir aile daha var. Kenan Oltan. Hep Cüneyt Zapsu’nun öne çıkarıldığı fındıkta ihracatın gerçek hakimi olan Oltan Gıda’nın zenginler listesindeki yeri önümüzdeki yıllarda daha da üst sıralarda olabilir.
 Altınbaşlar, altın stoklarından dolayı bu yıl biraz daha üst sıraları yükselirken Özdilek Grubu’nun alışveriş merkezleri projeleri ile büyümesini sürdürmesi servetini daha da artırıyor. Özellikle Ağaoğlu Ailesi’nin İstanbul’daki üst gelir grubuna yönelik konut projeleriyle ciddi bir servet yaptığı söylenebilir.

VARLIKLI YAŞAMA AÇILAN KAPI...
Türkiye’de en zengin kesimin mal varlığı artarken yaşama biçimlerinde de yeni eğilimlerin hakim olduğu görülüyor. Onlar birçok insan tarafından hiç bilinmeyen ve yaşanmayacak olan bir dünyaya aitler. Ve bu yaşamda yenilen yemeklerden kullanılan markalara kadar hiç bilinmeyen bir yaşamın örnekleri var.

Bu bilinmeyen yaşama doğru ilk yolculuğu İstanbul’da Türkiye’nin önde gelen işadamlarından birisinin evine doğru gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin en ünlü aşçısı tarafından yönetilen, bir Japon ve bir Pakistanlı aşçının da dahil olduğu bir catering ekibi ile İstanbul boğazını geçip Çamlıca tepelerine doğu ilerliyoruz. Çamlıca’da gözlerden uzakta, geniş bahçesi ile boğaza en güzel cepheden bakan bu villada bir doğum günü partisi gerçekleştiriliyor. Her yıl oğlu için bir doğum günü partisi düzenleyen bu elit aile, diğer partilerden farklı bir sürprizle çıkıyor çocukların karşısına. Çeşitli firmalarla anlaşılarak Çamlıca tepesindeki bu villanın bahçesine doğum günü partisi için bir panayır kurulmuş. Atlıkarıncalar, çarpışan otomobiller bu özel panayırda çocukların gönüllerince yaşayabilecekleri özel oyuncaklara dönüşüyor. Bu gecede isteyenler dünyanın dört bir yanına çeşitli lezetlerle de yolculuk yapabiliyor. Çünkü bu eğlence, binlerce dolarlık catering ekibinin hazırladığı özel karides dolmaları ve çeşitli yemeklerle ayrı bir tat alıyor.

YALI FİYATLARI 25 MİLYON DOLARI BULDU...
Görkemli yaşamın en önemli göstergelerinden bir tanesi kuşkusuz yaşanılan mekanlar. 2006 yılı özellikle İstanbul’da emlak fiyatlarının arttığı bir yıl oldu. Ancak bunun lüks yaşama yansıması İstanbul’un gözbebeği olan Boğaziçi’nin iki yakasındaki yalı fiyatlarında görüldü. Anadolu ve Avrupa yakasında bulunan ve özellikle yalı ve villalar konusunda danışmanlık veren yetkililerle yaptığımız görüşmelerde yalı fiyatlarının özellikle son iki yılda yaklaşık 2 katına çıktığını ortaya koyuyor. Elde ettiğimiz rakamlara göre şu anda Boğaziçi kıyılarında bulunan tarihi yalılara sahip olmanın bedeli 3 – 25 milyon dolar arasında değişiyor. Anadolu Yakası’nda üst kesime emlak danışmanlığı veren AYIKCAN GAYRİMENKUL’un sahibi YÜKSEL AYIKCAN, fiyatların yalı tipine göre değiştiğini belirtiyor. Örneğin Anadolu yakasının en gözde semtleri olan Vaniköy, Kandilli ve Anadoluhisarı’nda 1200-1500 metrekare yaşam alanı olan yalıların fiyatı 20 milyon doların üzerine çıkmış durumda. Yalılarda bulunan 400- 500 metrekarelik bahçeler ise fiyatı daha da artırabiliyor. Şunu hemen belirtelim En Zengin 100 listesinde bulunan ailelerin önemli bir bölümünün Boğaziçi’nde yalısı var...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.